Een lessenserie van acht tot tien praktische technieklessen, gebaseerd op de Wonderwel leerlijn. De kinderen onderzoeken techniek uit het dagelijks leven: gas, water, riool en elektriciteit.

Leefwereld

De Wonderwel leerlijn sluit aan op de directe leefwereld van kinderen: de techniek achter basisvoorzieningen zoals voedsel, drinkwater, afval, riool, gas en elektra. Waar komt het drinkwater vandaan, wat gebeurt er na het doortrekken van de wc en hoe komt elektriciteit eigenlijk in een stopcontact? Al die vanzelfsprekende basisvoorzieningen worden stuk voor stuk bekeken en  ‘onvanzelfsprekend’ gemaakt.

Levensecht materiaal

De kinderen gaan aan het werk met echt gereedschap en materialen. We zuiveren water, maken spijkers magnetisch en leggen circuits aan van riool, gas, water en elektriciteitsleidingen. Ook maken we een waterdrukmeter en citroenbatterij. Vanuit deze verwondering gaan de kinderen op zoek naar antwoorden. We geven veel aandacht aan duurzaamheid, en het avontuur begint dicht bij huis.

Programma

We stemmen het programma in overleg met de school inhoudelijk af op de specifieke wensen. Wij leveren zelf de benodigde materialen. In overleg bepalen we de grootte van de groep – meestal zo’n 15 kinderen, ongeveer een halve klas. We werken met gereedschap, een extra begeleider vanuit de school is daarom nodig. Dat kan een stagiaire of onderwijsassistent zijn, een van de ouders of een vrijwilliger.

Dit aanbod wordt ondersteund door het boek ‘Wonderwel – welkom in het huis van de toekomst’, met daarin zeven vrolijke verhalen over hoe onze basisvoorzieningen worden geleverd.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op