De natuurdocenten van Ecokids hebben dit najaar een hele serie ‘gigagroene’ lessen gegeven. Hierbij de ervaringen van Ineke Bams.

Op stap door de Gaasperzoom in Amsterdam-Zuidoost, 10 oktober 2022

Vandaag was ik op stap voor Ecokids, in Amsterdam-Zuidoost. Het thema van de kinderboekenweek, Gi-Ga-Groen biedt natuurlijk bij uitstek handvatten en aanleidingen voor natuuronderwijs en natuurbeleving. Vanmiddag ging het op verzoek van de leerkracht over bomen. Ik heb voorgelezen uit het prachtige prentenboek ‘Als een boom’. De kinderen uit groep 3 leefden zich hierbij in in het leven van een boom. Daarna gingen we op excursie naar de Gaasperzoom. We zochten vooral bladeren en schors om de kale getekende boom op de deur van het klaslokaal mee te versieren. En we zagen ook paddenstoelen, kleine beestjes op dood hout en boomvruchten zoals eikels, bessen en lindezaadjes.

De Gaasperzoom, ‘het bos’ zoals sommige kinderen dit noemen, is spannend. Voor sommige kinderen zelfs een beetje eng, tot tranen aan toe. Ze waren nog nooit in een bos geweest. Daaruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om kinderen van jongs af aan in contact met de natuur te brengen en ermee vertrouwd te maken.

Toen ik na afloop aan de jongen in kwestie vroeg of hij ook mooie dingen had gezien, bleek gelukkig van wel. Hij hoorde het best van allemaal de vogels en hij had een hele verzameling bladeren die ik op de foto moest zetten.

Foto’s gemaakt door Ineke Bams

Een schoolreisje zonder bus, 11 oktober 2022

Vandaag heb ik weer een Gi-Ga-Groene activiteit gedaan voor Ecokids. Ik bracht mee het boek ‘Het lied van de spreeuw’, van Octavie Wolters. Het boek heeft prachtige linosnedes en is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2022. Officieel is het een kinderboek, maar het zal veel volwassenen zeker aanspreken.

Na het voorlezen en bekijken van de platen ben ik met de kinderen vogels gaan kijken en luisteren. Daarna zijn we op zoek gegaan naar de mooie dingen die de spreeuw bezingt in zijn lied. Van verdorde bloemen tot wolken, van bomen tot wat-je-onder-water-niet-kunt-zien-maar-wat-er-wel-is. Samen fantaseerden we over wat voor moois zou de spreeuw volgens de kinderen nog meer kon zingen. In elk geval de paddenstoelen en de herfstblaadjes werd er gezegd.

Een meisje zei: ‘Het was net een schoolreisje maar dan zonder bus.’ Het is zó belangrijk om kinderen mee te geven hoe fijn en leuk het buiten in de natuur is!

Natuurdocent: Ineke Bams

Gigagroene natuurlessen in de kinderboekenweek 
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *