Welke natuurlessen geven wij in de winter? En waarom vonden de leerlingen het de jaarlijkse vogeltelling interessant?

In deze update neemt Laurien van der Vaart ons mee op ontdekkingstocht in de Amsterdamse natuur.

Smakelijke natuurles in de winter

Een leuke activiteit voor deze tijd van het jaar: kruidenboter maken van kraailook. Dit komt nu in februari overal in plukjes op. Als je denkt: ‘Hé daar staat al een hoog plukje gras, wat gek?’ Dan gaat het waarschijnlijk om kraailook. 

Samen met de kleuters van IKC Noordrijk heb ik heerlijk gesmuld in de ‘hut’. Die hut was een plekje in de bosjes, onder een tak met klimop, zittend op twee kleden die ik had meegenomen.

Waar: IKC Noordrijk, Amsterdam Noord ? Wanneer: 31 januari 2023 ? Wie: Laurien van der Vaart

‘On the record’, vogels tellen

Met de kinderen van de naschoolse activiteit op stadsboerderij Osdorp in Amsterdam Nieuw-West deed ik mee aan de jaarlijkse tuinvogeltelling. De kinderen vonden het erg leuk. Hun interesse groeide toen ik in de App alle gegevens officieel doorgaf. Ik vond het verrassend te merken dat het veel uitmaakt voor kinderen dat ze iets ‘officieels’ doen. Het is niet zomaar wat vogeltjes tellen, je draagt bij aan een echt project. Ik merkte dat de kinderen zich hierdoor een onderdeel voelden van groter geheel.

Waar: Stadsboerderij Osdorp ? Wanneer: 27 januari 2023 ? Wie: Laurien van der Vaart

Zakken vol met wind? Ja, mijn kind!

Ik wilde eigenlijk met mijn clubje ‘natuurkleuters’ van stichting Wijsneus uit Amsterdam Noord opzoek gaan naar dieren. Maar het waaide zo hard, dat ik een geïmproviseerde activiteit had ingelast: wind vangen met plastic zakjes aan een touwtje. Supersimpel en de kleuters vonden het geweldig! Bij sommigen werd de zak met wind op een gegeven moment gevuld met blaadjes, of werd de zak een hondje (die niet goed wilde luisteren). We zijn er anderhalf uur mee bezig geweest en waren daardoor per ongeluk zelfs te laat terug op school..

Waar: Stichting Wijsneus, Amsterdam Noord ? Wanneer: november 2022 ? Wie: Laurien van der Vaart

Portret van een natuurdocent

Een mooie tekening, die F. van mij maakte, toen ik even wachtte om te beginnen. Rugzak op de rug en koffie in de hand. Ik vroeg F. of ik echt zo boos keek, maar daar had hij (wijselijk) geen antwoord op. Ik had net een ander klas achter de rug, waarbij twee jongens voortdurend met elkaar op de vuist gingen. Dus misschien kwam mijn ‘boze’ blik daardoor. Volgens F. ben ik zijn ‘favorietste juf’. F. vindt het altijd een feest als ik kom, want hij is super geïnteresseerd in alles wat met natuur te maken heeft en ziet ook veel. Daar waar de aandacht van de andere kinderen na een minuut weg is bij de opdracht, blijft hij fanatiek bezig.

Ik begon de excursie met buiten, zittend op boomstammen en een vuilniszak, een verhaal voor te lezen uit het bomensprookjesboek ’Verhalen van de Fladdertak’. Ik had het verhaal ‘Het geschenk van de IJskoning’ uitgekozen. Dit is een mooi verhaal over een vogel met een gebroken vleugel. Hij kan niet mee met zijn vrienden naar het zuiden en zoekt hulp en beschutting in het bos. De berk, eik en wilg willen de vogel niet helpen. De spar, de den en de jeneverbes (die ik veranderde in hulst) wel. En als beloning laat de ijskoning in de winter de bladeren en naalden aan deze bomen zitten, maar blaast de bladeren van de andere bomen eraf, zodat die in hun blootje staan.

Na het voorlezen van het verhaal liepen we een rondje door het park op zoek naar deze bomen en naar vogels. We deden ook diverse zoekopdrachten, zoals het grootste blad zoeken.

Ik vraag me soms af in hoeverre de leerlingen tijdens de wandeling de link kunnen leggen maar de meesten hebben wel van alles gevoeld en verzameld en bovenal hebben ze zich vermaakt. Elk zaadje dat wordt geplant, is er één.

Waar: SBO De Kans, Amsterdam Nieuw-West ? Wanneer: oktober 2022 ? Wie: Laurien van der Vaart

Stichting Ecokids is een netwerkorganisatie van zelfstandige vakdocenten Natuur en Duurzaamheid. Wij verzorgen (buiten-) lessen en activiteiten voor Amsterdamse kinderen op de basisschool, bredeschool of bso.

Natuureducatie in beeld
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *