Het is 4 april jaarlijkse buitenlesdag. Geluksvogels als wij zijn is het voor onze leerlingen en Ecokids natuurdocenten iedere dag een buitenlesdag! 

Vandaag gaven wij 16 lessen in de schoolomgeving (gewone lessen plus de speciale Buitenlesdag-lessen). De komende maand verzorgen wij nog vele Buitenlesdag-lessen, voor basisscholen te reserveren via de NME-gids

In deze update nemen Robert Viset en Bart de Koning ons mee naar buiten.

Nationale Buitenlesdag Annie M.G. Schmidtschool

De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van het IVN en Jantje Beton. Het stimuleren van buitenlessen, onder alle weersomstandigheden, zoals dat in Scandinavië heel normaal is. In Nederland doen zo’n 500 scholen hieraan mee.

Ik mocht drie klassen van de onderbouw (groep 1/2) van de Annie M.G. Schmidtschool meenemen in de wondere wereld van de vogels in het Vondelpark in Amsterdam. Samen met 3 leerkrachten en 15 ouders waren wij op pad met 75 leerlingen. 

Vandaag leerden de kinderen dat er bloemen zijn met een vogelnaam, zoals de Kievitsbloem, vrij zeldzaam in Nederland en zeker in het Vondelpark. En toch staan ze er gewoon.

De kinderen gingen verdeeld in groepen speuren naar vogels. Vijf groepjes, ieder een specifieke vogelnaam. En dan natuurlijk ook tellen hoeveel ze er zien… Wat heel fijn om te doen is – en waar kinderen erg van genieten is – gewoon stilstaan bij van wat Moeder Natuur te bieden heeft, terwijl de ooievaars klepperden op het nest. Verwondering alom! 

Waar: Annie M.G. Schmidtschool, Amsterdam, Wat: Buitenles, Wanneer: 4 april 2023, Wie: Robert Viset 

Uiteindelijk eten we dus poep?

Zo leuk altijd die ontdekkingen bij lessen over voedselketens! Deze keer met klas 3 (groep 5) van de vrije school Thula. Een thuiswedstrijd want de school ligt voor mij om de hoek. Ik introduceerde in de klas eerst het thema ‘voedselketens’. Voor veel kinderen was dat echt een nieuw thema. Maar ze waren snel van begrip!

We gingen naar het Flevopark en begonnen in een dode boom te peuteren! Al snel kwamen er pissebedden uit en miljoenpoten! Die eten dood hout en worden gegeten door de roodborst. Een roofvogel eet weer roodborstjes (en uiteindelijk dus ook dat dode hout). 

Fysiek liet ik de kinderen in groepjes voedselketens maken, door elkaar een hand te laten geven en dan te presenteren:

  • Ik ben een wolf en ik eet een kip
  • Ik ben een kip, ik word gegeten door een wolf en ik eet een rups
  • Ik ben een rups, ik word gegeten door een kip en ik eet een blad
  • Ik ben een blad, ik word gegeten door een rups en ik eet zonlicht 

Leren is herhalen op een andere manier. Dus dit idee hebben we herhaald met stoepkrijt op een boom. En uiteindelijk ook nog een voedselweb gemaakt met een lang touw! 

Wat een heerlijke les. De kinderen hadden écht wat nieuws geleerd, zei de leerkracht. 

Waar: Vrije school Thula, Amsterdam Oost, Wat: Wintersafari over voedselketens, Wanneer: februari 2023, Wie: Bart de Koning 

Zelf pesto maken

Je kunt van verschillende eetbare planten zelf pesto maken. Bijvoorbeeld van zevenblad, daslook en geblancheerde brandnetelblaadjes. De blaadjes knip je fijn en doet ze in een vijzel. Je kraakt wat walnoten, doet er gemalen kaas en olijfolie bij. En je hebt heerlijke groene pesto.

Natuur ontdekken bij de Vogelveste

‘Meester, er zitten beestjes tussen de takken!

Voor de invulling van de vijfde schooldag, kregen de Flamingo’s en de Pelikanen (leerlingen van groepen 3 t/m 6) van speciaal basisonderwijs de Vogelveste in Lelystad zeven weken achtereen een vakleerkracht Natuureducatie. Maar de kinderen noemen mij ‘natuurmeester’. 

Kinderen houden van verrassingen, dus elke week zette ik iets anders op de kringtafel. De ene keer bracht ik beestjes mee, soms takken, de andere keer een mooi voorleesboek over natuurvolkeren.

Voor de natuurlessen gebruikten een speciaal lokaal. In het lokaal stonden twee moestuinbakken. Daarin gingen we ‘hergebruikte groenten’ kweken. Wist jij dat je uit het kontje van de bleekselderij, nieuwe bleekselderij kunt opkweken? Elke week waren de plantjes een stukje gegroeid. Heerlijk om de verbazing op de gezichten van de leerlingen te zien. 

Er was een klein wild parkje om de hoek van de school. Ook hier maakten we gebruik van. We gingen samen op pad om bomen te onderzoeken, om beestjes te zoeken, om vogels te spotten en de laatste keer om huisjes voor dieren te maken. Een hol te maken voor het konijn, een dam te maken voor de bever, een web te maken voor de spin… 

‘Wat jammer dat het project voorbij is, meester,’ zei een leerling. Ik kreeg een dikke knuffel van deze fan! 

Waar: SBO Vogelveste, Lelystad, Wat: Natuur rondom de school, Wanneer: Januari en februari 2023, Wie: Bart de Koning 

Stichting Ecokids is een netwerkorganisatie van zelfstandige vakdocenten Natuur en Duurzaamheid. Wij verzorgen (buiten-) lessen en activiteiten voor Amsterdamse kinderen op de basisschool, bredeschool of bso.

Elke dag buitenlesdag
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *