Natuurdocenten Robert Viset en Marit Rutten delen hun ervaringen in deze zomerse update van Ecokids. Kinderen van de Kinkerbuurtschool ontdekken met verwondering de geheimen van de natuur, van verstopt leven onder blaadjes tot de fascinerende wereld van zweefvliegen en waterbeestjes. Ondertussen creëren de kinderen van de natuurclub de Pijp prachtige vlaggen met zelfgemaakte verf van bloemblaadjes en bieten. 

Ontdekkingsreis in de natuur

Natuur is overal: zelfs onder een stoeptegel krioelt het van het leven. Er is zoveel te zien! Ecokids neemt kinderen mee naar buiten, zodat ze zelf kunnen ontdekken wat daar allemaal te zien en te beleven is. Kinderen ontdekken de natuur op een speelse en creatieve manier. Kinderen die zich betrokken voelen bij hun leefomgeving, gaan zich daar ook meer verantwoordelijk voor voelen. De activiteiten leren kinderen de samenhang zien tussen natuur en milieu, gewoon in hun eigen wijk.

Ik wist niet dat er zoveel verstopt was onder blaadjes!

Ik weet nu dat een zweefvlieg niet kan steken.

Wat een hoop beestjes leven er in het water!

Beestjes bekijken in een loeppotje vind ik leuk!

Het kindje van een lieveheersbeestje ziet er wel heel eng uit!

Dit voorjaar mocht ik dit mede vormgeven via een naschoolse Natuurclub Kinkerbuurtschool. Tien weken lang, anderhalf uur per keer, behandelden we steeds een ander thema uit de natuur. We speurden naar stadsvogels zoals de iconische Blauwe Reiger en deden mee aan de Nationale Bijentelling. Gelukkig was het Vondelpark vlakbij, wat een schat aan natuurinformatie herbergt. Van de 40.000 soorten in Nederland zijn er 10.000 in Amsterdam. We vingen waterbeestjes, determineerden ze en zochten naar dierensporen zoals de eitjes van wantsen onder bladeren. Kinderen uit groep 3/4/5 knutselden ook graag. We vulden bloemenpersjes met bloemen en bladeren om er later gelamineerde boekenleggers van te maken. De natuur tegen het licht gehouden, ontdekten ze bewust kleur en vorm.

Waar: natuurclub Kinkerbuurtschool, Amsterdam West, Wat: naschoolse natuurclub, Wanneer: vrijdagmiddags maart-juni 2024, Wie: Robert Viset

Combiwel Junior vindt dat ieder kind zijn talent moet ontdekken. Ze bieden gevarieerde activiteiten aan om alle kinderen kennis te laten maken met verschillende disciplines, zodat ze ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ecokids is de trotse samenwerkingspartner in het aanbieden van deze programma’s waarin kinderen ontdekken dat natuur overal is. 

Verf maken van bloemen en bieten

Wat was het een mooi avontuur om voor het eerst een natuurclub te begeleiden: Natuurclub de Pijp. Het was bijzonder om te zien hoe dit groepje zeer verschillende kinderen zich ontwikkelde gedurende het voorjaar. Allemaal kropen ze op hun eigen manier uit hun schulp. Dit werd duidelijk tijdens de les over kleur, waar we verf maakten van bloemblaadjes en rode bieten om vlaggen te beschilderen. De kinderen werkten samen en hielpen elkaar, zelfs tijdens het watergevecht met natte sponzen aan het einde van de dag. Een trotse vlaggenoptocht verliet het park, vol enthousiasme en met stralende ogen.

Sarphatisoep uit de Pijp

Een ander hoogtepunt was het maken van Sarphatisoep, echte soep met planten uit het park. Al speurend ontdekten de kinderen hoe grappig kleefkruid is en leerden ze dat eetbare planten naast een dode rat of met vogelpoep beter niet geplukt kunnen worden. Hun enthousiasme en betrokkenheid waren duidelijk zichtbaar aan hun rode wangen en glimmende ogen. Ze waren opmerkzamer dan ik ooit had kunnen zijn. We sloten de laatste dag van onze natuurclub in stijl af met een zelfgebouwd vuurtje op het schoolplein. Het was een uitdaging om vuur te maken met een firesteel, maar de kinderen genoten van het roosteren van marshmallows en popcorn. De ouders kwamen kijken en een van hen gaf een mooi compliment: “Ik zie hem zelden zo in zijn element.”

“Ik zie hem zelden zo in zijn element,”

zegt een ouder bij het ophalen.

Waar: natuurclub de Pijp, Amsterdam Zuid, Wat: naschoolse natuurclub, Wanneer: dinsdagmiddags februari-mei 2024, Wie: Marit Rutten

Wil je ook een natuurles boeken? Neem contact op met onze coördinator Sylvia Borg. Ze is te bereiken via mail s.borg@ecokids.nl of bel naar 020-4220943.
Naschoolse natuurclubs zijn magisch!
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *