Twee keer per jaar organiseren we een activiteit waarbij een Ecokids-docent zijn kennis deelt. Super spannend of het door zou gaan want het weer is in april nogal wisselvallig en aan de koude kant. “De ringslang houdt van een lekker zonnetje zonder de wind op zijn kop”, aldus Sander Hesterman.

Sander Hesterman is van kleins af aan geboeid door de natuur, geïnspireerd door Martin Melchers, de stadsecoloog van Amsterdam. Sinds 2020 gaat Sander regelmatig met Martin op avontuur om ecologisch onderzoek te doen in en rondom Amsterdam, inclusief flora- en fauna-inventarisaties op land en onder water. Sander werkt samen met Piet Ruijter aan het onderzoeken van het onderwaterleven in Het IJ en het Westelijk Havengebied via onderzoeksfuiken en vismonitoring bij het Boezemgemaal Halfweg. Hij monitort de ringslangpopulatie, werkt als ecoloog en doet onderzoek naar vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen, roofvogels en zoogdieren als muizen en marterachtigen.

Wat heb jij met ringslangen?

Ringslangen hebben een bijzonder plekje in mijn hart veroverd door een van mijn eerste magische natuurervaringen. Als jongen ving ik kikkers bij de slootkant, het hoofdvoedsel van de ringslang. Tijdens een van mijn avonturen glipte een grote ringslang weg. Enthousiast vertelde ik mijn moeder, die schrok en vroeg: “Je hebt hem toch niet gevangen?” Ik antwoordde: “Nee mam” (terwijl ik dacht: helaas niet).

Kun je iets vertellen over de route die jullie hebben gelopen?

De route die we liepen is het ringslang-traject dat ik voor RAVON loop. We inventariseren jaarlijks de ringslangpopulatie in minimaal 7 rondes, waarbij we de aantallen, grootte en het geslacht van de ringslangen noteren. Het is een heel bijzonder en leuk traject, want ringslangen vinden we ook andere flora en fauna, zoals eetbare planten.

Wat hebben jullie gezien/meegemaakt tijdens deze excursie?

Tijdens de wandeling zagen we prachtige vogels zoals purperreiger, koekoek, roodborsttapuit en zeearend. We liepen tussen de lammetjes en zagen vlinders zoals het klein geaderd witje en het klein koolwitje.

Heb je nog een leuke tip voor scholen die meer met natuureducatie willen doen?

De natuur is één grote speeltuin voor lessen! Zo kan je bijvoorbeeld rekensommetjes maken met alle dieren en hun nakomelingen. Als je bijvoorbeeld een torenvalk ziet met de klas, kan je daar een aantal rekensommen aan koppelen. 1 torenvalk eet zo’n 4 muizen per dag. Een muis eet zo’n 5 gram per dag. Een torenvalkvrouwtje legt ongeveer 5 eieren. Hoeveel snaveltjes zijn er te voeden? Hoeveel muizen zijn dat? Hoeveel gram eten is er nodig voor alle muizen die worden opgegeten?

Op ringslangenexcursie 
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *