In deze update nemen Angela van Maurik, Charlotte Heine en Cathy Wiersema ons mee naar buiten. Waar zet werken en leren in de natuur toe aan? Bij het ene kind zie je dat de angst voor kleine diertjes wordt overwonnen, de ander wordt heel creatief en maakt een kunstwerk en weer een ander kan zich echt lekker vrij bewegen en komt er heerlijke energie los.

Angst overwinnen

Angela van Maurik verzorgt namens Ecokids als natuurdocent de naschoolse natuurclub Breed-Uit gegeven voor basisscholen het Wespennest, de Capelle en de Buikslotermeerschool in Noord. De scholen en kinderen zijn zo enthousiast dat er 3 natuurclubs in de week zijn. Met de natuurclub gaan kinderen wekelijks op stap in hun eigen buurt op zoek naar onder andere vogels, kleine beestjes en eetbare planten, maken hutten en kunstwerken van verzamelden natuurspullen. Op stap met schepnet en bakken om waterdiertjes te vangen en bekijken: zoveel soorten! Ook uilenballen pluizen is altijd weer verrassend. Op zoek naar botjes en schedels van muizen.

Maar soms moet er eerst iets worden overwonnen. Dit meisjes wilde NOOIT een beestje op haar hand en eigenlijk sowieso liever geen vieze handen krijgen.. totdat ze na een aantal weken haar angst kwijt raakte en helemaal vol van beestjes raakte! De rest van de middag wilde ze steeds in de aarde wroeten, dood hout wat al aan het verpulveren was verder uit elkaar pluizen om te zoeken of er diertjes in zaten! Wat een winst!

Waar: natuurclub Breed-Uit, Amsterdam Noord, Wat: naschoolse natuurclub, Wanneer: mei-juli 2023, Wie: Angela van Maurik

Kunst en natuur komen samen in bloemenschilderij 

In Amsterdam Zuidoost deed Charlotte Heine naschoolse natuurclubs bij basisschool Holendrecht  en Samenspel (zuidoost). Samen door het hoge groen op weg naar het water van de Riethoek. ‘Juf, denk je dat we een kikker gaan vangen? En ja hoor, een echte salamander, bootsmannetjes en een posthoornslakje. ‘Je kan echt veel vangen met een schepnetje’.

Met basisschool Klein Amsterdam verzamelden de kinderen bloemen tijdens de lenteles. Het was al een tijdje heel droog en er leek weinig kleur, maar de kinderen vonden toch veel van groot naar klein en in allerlei kleuren

Waar: Basisscholen Holendrecht, Samenspel en Klein Amsterdam, Amsterdam Zuidoost en Noord, Wat: naschoolse natuurclub, les in de schoolomgeving, Wanneer: mei 2023 Wie: Charlotte Heine

Dooie poes

Soms zijn er ook andere ervaringen in de natuur, zoals de ervaring dat we op een middag een dood dier zagen.

‘Juf kom snel, er ligt hier een dooie poes.’
‘Wat zou er gebeurd zijn?
‘Z’n oogbollen zijn eruit.’
‘Ik zag een hond lopen, dat is vast de moordenaar.’
‘Ik vind het vies, maar ook heel zielig’.
‘Het stinkt een beetje.’ 

Waar: Basisschool Azalea, Amsterdam Noord, Wat: lenteles, Wanneer: juni 2023 Wie: Charlotte Heine

Fladderen net als vlinders

Tijdens de lentesafari met basisschool Azalea in Amsterdam Noord leren de kinderen over rupsen en vlinders. Ze leven zich in als rups: de rupsen hebben heel veel gegeten en ze zijn veranderd in coconnetjes. Ze liggen heel stil, heel rustig. Sommige zijn langwerpig , andere meer rond en opgerold.

Vervolgens konden de kinderen zich uitleven als vlinders. De kleuters vladderen als vlindertjes tussen de gele bloemen . Heel veel verschillende soorten vlinders. Heerlijk bewegen in de natuur (foto fladderende kleuters).

Waar: Basisschool Azalea, Amsterdam Noord, Wat: les in de schoolomgeving, Wanneer: juni 2023 Wie: Cathy Wiersema

Wil je ook een natuurles boeken?

Neem contact op met onze coördinator Sylvia Borg. Ze is te bereiken via mail s.borg@ecokids.nl of bel naar 020-4220943.

Natuurervaring in beeld
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *