Twee keer per jaar organiseren we een excursie, noem het een teamuitje. Een Ecokids-docent neemt ons mee en deelt zijn of haar specifieke kennis. Op 17 november 2023 ontving Cathy Wiersema, bevlogen vogelaar, ons op de IJmeerdijk aan het strand in Almere en nam ons daarna mee naar de uitzichtheuvel van de Oostvaardersplassen. 

Cathy Wiersma: ‘Naar vogels luisteren doe ik al heel lang. Het is toch prachtig om te luisteren naar een zingende merel in je tuin op een warme zomeravond? Ik herinner me nog het gezang van heel veel veldleeuweriken, als stipjes zingend hoog in de blauwe lucht boven de weilanden en het vele gekwaak van kikkers in de sloten. Helaas is het veel stiller in de weilanden geworden. Dat is ook te lezen in de Vogelatlas Amsterdam waarvan ik één van de vogeltellers ben. Voor zingende veldleeuweriken ga ik nu naar de weilanden vlakbij Holysloot, naar een biologische boer die weidevogels beschermd en waar het waterpeil nog hoog staat. Hierdoor kunnen kievit en grutto voldoende voedsel vinden.’

Trektelpost aan de IJmeerdijk 

Op de trektelpost bewonderden we overvliegende vogels en beluisterden we hun karakteristieke trekroepjes. Vogeltellers gebruiken eerder hun oren dan hun ogen.

‘Mijn collega natuurdocenten heb ik op vogelexcursie uitgenodigd voor de vogeltrek. Duizenden spreeuwen, ganzen en zangvogels vliegen elk najaar vanuit het noorden naar het zuiden. De aantallen trekvogels zijn te vinden op Trektellen.nl. Daarna zijn we naar de Oostvaardersplassen gegaan. We hadden geluk op de heuvel bij het Jan van den Boschpad. Opeens vlogen een paar honderd ganzen op. Het teken dat de zeearenden actief zijn. Iedereen zag de “vliegende deuren”. De grote verrassing was de vos, die langs de waterkant aan het struinen was,’ zegt Cathy.

Emilie Zandvliet: ‘De excursies van Ecokids zijn een unieke kans om met elkaar onder deskundige begeleiding – dankjewel Cathy! – meer te weten te komen over een specifieke natuuractiviteit. De vogeltrek en de jaarlijkse vogeltelling zijn echt interessant. Ik vond het weer een top uitje!’

 

Sylvia Borg: ‘De vogeltrek-excursie van 17 november was weer zeer geslaagd! We hadden heel mooi weer, veel trekvogels gezien en toen we naar de Oostvaardersplassen gingen spotten we ook zeearenden en een vos!’

Wie is Ecokids-docent, Cathy Wiersma?

Tijdens natuurwandelingen voor Ecokids vindt Cathy het leuk om kinderen vogels te laten zien. Vooral als ze bij een school is die “De Weidevogel“ heet. Ook kleuters kijken omhoog naar gierende gierzwaluwen door de straten, midden in Amsterdam. Naast haar werk als docent Natuureducatie voor Ecokids is Cathy tijdens het broedseizoen werkzaam als vogelaar bij ecologisch adviesbureau van der Goes en Groot. 

Tip voor scholen: doe mee aan de tuinvogeltelling!

Cathy: ‘Weet je wat ook erg leuk is om samen met kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 te doen? Meedoen aan de jaarlijkse nationale tuinvogeltelling eind januari. Dit is mijn tip voor scholen. Maak eenvoudig gebruik van het telformulier (PDF) van de vogelbescherming. Neem je leerlingen een halfuurtje naar buiten en ga vogels tellen!’ 

Interesse?

Lijkt het je interessant om als docent Natuureducatie aan de slag te gaan via Ecokids? Of wil je als vrijwilliger, samen met onze vakdocenten, kinderen verbinden met de natuur? Neem voor meer informatie contact op met onze coördinator Sylvia Borg via s.borg@ecokids.nl.

Stichting Ecokids is een netwerkorganisatie van zelfstandige vakdocenten Natuur en Duurzaamheid. Wij verzorgen (buiten-) lessen en activiteiten voor Amsterdamse kinderen op de basisschool, brede school of bso. Kinderen verbinden met de natuur vinden wij belangrijk. Onze natuurlessen vormen de basis voor een gezonde leefstijl en duurzaam gedrag. Plezier, beleving en buiten-zijn staan voorop!

Ecokids excursie: fascinerende wereld die vogeltrek
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *