Wethouder Moorman ontvangt pleidooi en natuurles bij Nellestein
Op deze zonnige lentedag nam wethouder Marjolein Moorman deel aan een bijzondere les van Ecokids op de Openbare Daltonschool Nellestein. Samen met de leerlingen ontdekte zij de wonderen van de natuur tijdens een vogelles. Eén van de leerlingen gaf haar een wijze les mee: “Als jij goed zorgt voor de natuur, dan zorgt de natuur goed voor jou.”
Bij Ecokids draait alles om leren door te doen. Kinderen ontdekken spelenderwijs hoe de natuur werkt, hoe bijen bijdragen aan ons voedsel, waarom bomen belangrijk zijn voor schone lucht en ook – hoe ze zelf kunnen bijdragen aan de natuur in hun buurt. “Buiten leren blijft hangen,” benadrukte voorzitter Inge Beckers. “Het stimuleert taalontwikkeling, verbetert de gezondheid en vergroot de concentratie. Bovendien draagt het bij aan wereldburgerschap.”
Hoewel Amsterdam al veel investeert in natuur- en milieu-educatie, pleitte Ecokids tijdens het bezoek voor een volgende stap: het verankeren van natuureducatie in het curriculum. “Elke leerling zou jaarlijks minimaal drie buitenlessen moeten krijgen, van groep 1 tot en met 8. Niet als extraatje, maar als vast onderdeel van het onderwijs,” aldus Beckers.
Dat het kan bewijst directeur Marjolein Slingerland van de openbare daltonschool Nellestein in Amsterdam. Trots lichtte Slingerland het totale aanbod van de brede talentontwikkeling toe aan de wethouder en genodigden. Een buitenlokaal is in ontwikkeling maar natuurdocent Bart neemt de leerlingen wekelijks mee naar buiten.
Met het bezoek van de wethouder vraagt Ecokids aandacht voor het belang van structureel natuuronderwijs in Amsterdam. Want natuuronderwijs is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook essentieel voor de toekomst van onze kinderen.
Hoe belangrijk is natuureducatie voor Amsterdamse kinderen?
Op 19 maart komt wethouder Moorman dit zelf ervaren bij een natuurles van Ecokids op de Openbare Daltonschool Nellestein in Amsterdam-Zuidoost. Met dit bezoek wil Ecokids aandacht vragen voor structurele natuureducatie in het curriculum.
Wethouder Marjolein Moorman
Tijdens de les ervaren de leerlingen de natuur van dichtbij. Ze gaan op onderzoek uit, leren over biodiversiteit en ontdekken hoe planten en dieren met elkaar verbonden zijn. De wethouder loopt mee met de les en spreekt met leerlingen, leerkrachten en Ecokids-docenten over het belang van natuur in het onderwijs.
Directeur Marjolein Slingerland van basisschool Nellestein: “We zien dagelijks hoeveel impact deze lessen hebben op de kansengelijkheid voor onze leerlingen. Buiten leren is niet alleen gezond, maar stimuleert ook nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij de natuur.”
Ecokids roept op om natuureducatie structureel te verankeren in het basisonderwijs.
“Een groene stad begint bij jonge Amsterdammers die de natuur niet alleen kennen uit boeken, maar ook beleven”, aldus Inge Beckers, voorzitter Ecokids.
Noot voor de pers
Wij nodigen je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en verslag te doen van deze inspirerende les welke gegeven wordt door een ervaren en vakbekwame docent Natuureducatie. Na afloop bieden we ons pleidooi aan voor structurele natuureducatie in het curriculum.
Wat een jaar hebben we achter de rug! Dankzij de inzet van ons team en jullie enthousiasme hebben we in 2024 opnieuw duizenden kinderen laten kennismaken met de natuur. Hier een korte blik op wat we samen hebben bereikt:
🌿 335 natuurlessen in de schoolomgeving – Ruim 8.500 kinderen ontdekten de natuur in hun eigen buurt. 🐾 60 naschoolse natuurclubs – Met 720 kinderen trokken we wel 10-15 middagen per club de natuur in. 🌻 870 uur invallessen op de schooltuinen – We ondersteunden het schooltuinteam van Amsterdam met invaluren in Amsterdam en Amstelveen. 🌱 320 uur natuurles op basisscholen – 400 kinderen in Amsterdam en Lelystad genoten van 8-10 inspirerende natuurlessen.
Wat brengt 2025? Naast al deze mooie activiteiten staan er weer nieuwe plannen op de agenda! Zo organiseren we de Groene 10 buurtfestivals en doen we mee aan de campagne van de Natuurhub. Samen met alle basisscholen willen we in juni maar liefst 750 uur natuureducatie geven om 750 jaar Amsterdam te vieren. Houd onze updates in de gaten voor meer details!
Wij danken al onze fantastische docenten en coördinator Sylvia voor hun onmisbare bijdrage dit jaar en wensen iedereen warme feestdagen en een groen, avontuurlijk 2025! 🌟
Voor Ecokids zoeken wij een enthousiast bestuurslid. Onze stichting heeft als doel kinderen meer in contact te brengen met natuur dichtbij huis en doet dit door de organisatie en uitvoering van natuuractiviteiten voor kinderen, zowel onder- als na schooltijd. Dit vindt voornamelijk plaats in Amsterdam, maar er zijn ook activiteiten in Noord-Holland en Flevoland.
Natuurdocenten Marit Rutten, Jonathan Post Uiterweer en Angela van Mourik delen hun ervaringen in deze update van Ecokids. De naschoolse natuurclubs zijn populair! Bij 19 Amsterdamse basisscholen gaan kinderen na schooltijd wekelijks de natuur in met een Ecokids-docent.
Natuurdocent Marit Rutten over de natuurclub de Pijp
‘Hoera! De Natuurclub is weer begonnen! Vandaag onderzochten we de waterkwaliteit in het park door waterbeestjes te vangen en bouwden we vlotten van materiaal dat we vonden om ons heen. De juf vond het op z’n minst zo leuk als de kinderen.’
Wie: Marit Rutten, Waar: Natuurclub de Pijp, basisschool de Scholekster, Wanneer: oktober-december 2024
Hoe kinderen zich verbinden met de natuur
Jonathan Post Uiterweer vroeg de kinderen van de basisschool de Regenboog om hem te vertellen wat ze mooi vonden aan de natuur. Een jongen antwoordde ‘Ik hou van de natuur want ik ben de natuur’. Jonathan vroeg hem wat hij daar precies mee bedoelde. Toen zei hij: ‘Nou daar komen we toch vandaan’.
Wie: Jonathan Post Uiterweer, Waar: natuurclub basisschool de Regenboog, Wanneer: oktober-december 2024
Over het thema ‘herfst’
Angela van Mourik is met de kinderen van natuurclub de Huibersschool bezig met het thema ‘herfst’: ‘We zoeken gekleurde bladeren voor een mooi plakwerkje, we bekijken spinnetjes en spinnenwebben en maken een spinnenweb wat we mee naar huis kunnen nemen: van een kastanje, satéprikkers en mooie gekleurde wol. We leren dat de egels een winternestje zoeken waarin ze lekker in winterslaap kunnen gaan en maken een egeltje van zelfdrogende klei, cocktailprikkers en oogjes. We maken een winternestje voor de egels die rondom de school wonen en we hebben samen heel veel pret!
Ook valt ons op dat er veel rommel is in de buurt van de school. Gewapend met afvalgrijpers en vuilniszakken gaan we de buurt te lijf! Daarna bekijken we de afvalverwerkers van de natuur: de bodemdiertjes zoals de worm en de pissebed!’
Wie: Angela van Maurik, Waar: natuurclub Huibersschool, Wanneer: oktober-december 2024
Naast deze drie leuke natuurclubs zijn de natuurdocenten van Ecokids actief met nog veel meer natuurclubs op andere basisscholen in Amsterdam. Wil je ook een natuurles boeken? Neem contact op met onze coördinator Sylvia Borg. Ze is te bereiken via mail s.borg@ecokids.nl of bel naar 020-4220943.
Het radioprogramma Vroege Vogels was op pad met groep 4 van de Europaschool en onze natuurdocent Cathy Wiersema, midden in het hart van Amsterdam.
De kinderen leren hier niet alleen hoe ze een koolmees van een kauw kunnen onderscheiden, maar ook waar ze regenwormen en molshopen kunnen vinden! Deze bijzondere natuurexpeditie maakt deel uit van Expeditie 10, een gratis excursie van stichting Ecokids voor basisscholen in Amsterdam en Weesp. Het doel? Kinderen kennis laten maken met de natuur in hun eigen omgeving en ze laten ontdekken hoe alles met elkaar samenhangt.
Expeditie 10 is een initiatief van Vroege Vogels en heeft als missie om kinderen tien herkenbare dier- en plantensoorten te leren, zoals de koolmees en de brandnetel. Ecokids zorgt met plezier voor deze lessen, compleet met een speciale afvinkkaart om ontdekkingen vast te leggen. Luister morgen 3 november naar Vroege Vogels om te horen wat groep 4 van de Europaschool allemaal tegenkomt in het Vondelpark!
Wat een fantastische teamdag hadden we tijdens de excursie op het water. Twee keer per jaar organiseert Ecokids een activiteit voor alle natuurdocenten waarbij een Ecokids-docent zijn kennis deelt. Dit keer was de beurt aan de Otterspotter.
Bart de Koning, vertelde honderduit over het programma van de Otterspotter wat hij voor Natuurmonumenten ontwikkelde. Dit programma is voor kinderen uit groep 4, 5 en 6, maar vandaag kregen alle Ecokids-docenten de kans om deze unieke natuurervaring zelf te beleven.
Met een boottocht van zo’n 2,5 uur genoten we van het herfstlandschap en de vele vogels die we onderweg tegenkwamen. Het hoogtepunt? Een vliegende roerdomp! Deze schuwe vogel laat zich zelden zien, maar wij hadden geluk. Ook zagen we een velduil, buizerd en zelfs een zwarte zwaan. Bij de waterbeestjes ontdekten we libellenlarven, waterjuffers en schaatsenrijders.
Het was een leerzame en gezellige dag, vol mooie natuurervaringen.
De weerverwachting was gelukkig gunstig, en hoewel het wat frisjes was, maakte de oktober-zon het helemaal goed. We kijken met veel plezier terug op deze geslaagde excursie – veel dank aan Natuurmonumenten – die ons als ‘schoolklas’ ontving. We kunnen niet wachten tot de volgende activiteit.
Op woensdagen tot aan de herfstvakantie geeft Ecokids natuuronderwijs op Openbare Daltonschool Nellestein. Karen van ’t Padje verzorgt leerkracht vervangend onderwijs op deze basisschool in Zuidoost.
Karen van ’t Padje: ‘Op Nellestein wordt gewerkt met de EDI-methode, een voor mij nieuwe aanpak. EDI staat voor expliciete directe instructie (meer informatie over EDI). Dit betekent dat we in de klas beginnen en het doel van de les uitleggen. Daarna gaan we naar buiten om de natuur te onderzoeken op het schoolplein of in de binnentuin. Terug in de klas maken de kinderen een individuele opdracht om te laten zien wat ze geleerd hebben.
Elke week staat een ander onderwerp centraal: van ‘Natuur op het schoolplein’ tot ‘Wow! Een spin!’ De kinderen ontdekken hoeveel natuur er eigenlijk te vinden is op hun eigen schoolplein en in de binnentuin.
Het is mooi om te zien hoe sommige kinderen, die in de klas vaak druk zijn en zich moeilijk kunnen concentreren, buiten zomaar ineens 20 minuten lang gebiologeerd een molshoop onderzoeken. Er zijn ook kinderen die eerst bang zijn om de struiken in te gaan. Maar als ik met ze meeloop en laat zien dat het niet eng is, gaan ze later zelf op pad. Trots komen ze dan vertellen dat ze in de struiken zijn geweest. Ook het oppakken van beestjes is een uitdaging, maar zodra ze er een in hun handen hebben gehad en ontdekken dat het niet eng is, wordt het steeds makkelijker.
Tijdens een les over spinnen vonden we een dode spin. Dat maakte veel indruk, en de kinderen besloten de spin een mooie plek in de tuin te geven voor een begrafenis. Terug in de klas maken ze vaak mooie tekeningen over wat ze geleerd hebben. Alle werkjes worden bewaard in een map, zodat ze na een reeks van acht lessen hun eigen naslagwerk hebben om op terug te kijken.
Voor mij zijn deze lessen ook een uitdaging, maar elke keer kom ik blij weer thuis en kijk ik uit naar de volgende keer! Het is fantastisch om te zien hoe kinderen de natuur ontdekken.’
Wil jij je leerlingen een rijke schooldag bieden met een lessenserie? Neem contact op met onze coördinator Sylvia Borg. Ze is te bereiken via mail s.borg@ecokids.nl of bel naar 020-4220943.
Onze lessen in de natuur hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan het natuuronderwijs in Amsterdam waarmee we duizenden basisschoolkinderen hebben bereikt.
Natuuronderwijsprogramma’s
Dit jaar werden 340 natuurlessen gegeven in de directe schoolomgeving, waarmee 8.500 kinderen konden genieten van de ontdekking van de natuurlijke schoonheid om hen heen. Deze lessen boden een unieke kans voor basisschoolleerlingen om de wereld buiten de klaslokalen te verkennen en te begrijpen.
De 45 naschoolse natuurclubs waren een absoluut hoogtepunt, waar 540 kinderen gedurende 10-15 middagen werden meegenomen op avontuurlijke excursies. Deze clubs speelden een cruciale rol in het stimuleren van een liefde voor natuur en milieu bij de jonge deelnemers.
Daarnaast heeft Ecokids het schooltuinteam van de gemeente Amsterdam ondersteund met 800 uur invallessen op schooltuinen, waarbij praktische kennis over duurzaamheid en natuurbehoud werd overgedragen aan de leerlingen.
Steeds meer leerkrachtvervangend onderwijs
In Amsterdam en Lelystad hebben 560 kinderen geprofiteerd van 400 uur natuurlessen, die een waardevolle aanvulling waren op het reguliere curriculum.
“We zijn trots op de positieve impact die we hebben kunnen maken,” zegt Inge Beckers, voorzitter van Stichting Ecokids. “We hebben wederom duizenden kinderen kunnen inspireren over het belang van natuurbehoud. Dit succes is te danken aan alle natuurdocenten en vrijwilligers en natuurlijk al onze partners in het Amsterdamse basisonderwijs en de gemeente Amsterdam.”
Het werk van Ecokids is cruciaal in het bevorderen van natuur- en milieubewustzijn onder kinderen. Daarom blijft Ecokids streven naar het bieden van educatieve kansen die een blijvende impact hebben op de volgende generatie. Naast natuuronderwijs verzorgen we ook lessen in techniek en duurzaamheid. Al onze lessen sluiten aan bij de kerndoelen.
Ecokids verzorgt natuuronderwijs voor basisscholen in Amsterdam, zowel onder als na schooltijd. Onder schooltijd hebben wij een aanbod van lessen in de schoolomgeving voor de groepen 1 t/m 5 die alle Amsterdamse basisscholen kosteloos kunnen reserveren via de NME-gids van de gemeente Amsterdam. Voor een passende invulling van de 5e schooldag staat ons aanbod op de website van Andersom Amsterdam.
Natuurdocenten Robert Viset en Marit Rutten delen hun ervaringen in deze zomerse update van Ecokids. Kinderen van de Kinkerbuurtschool ontdekken met verwondering de geheimen van de natuur, van verstopt leven onder blaadjes tot de fascinerende wereld van zweefvliegen en waterbeestjes. Ondertussen creëren de kinderen van de natuurclub de Pijp prachtige vlaggen met zelfgemaakte verf van bloemblaadjes en bieten.
Ontdekkingsreis in de natuur
Natuur is overal: zelfs onder een stoeptegel krioelt het van het leven. Er is zoveel te zien! Ecokids neemt kinderen mee naar buiten, zodat ze zelf kunnen ontdekken wat daar allemaal te zien en te beleven is. Kinderen ontdekken de natuur op een speelse en creatieve manier. Kinderen die zich betrokken voelen bij hun leefomgeving, gaan zich daar ook meer verantwoordelijk voor voelen. De activiteiten leren kinderen de samenhang zien tussen natuur en milieu, gewoon in hun eigen wijk.
Ik wist niet dat er zoveel verstopt was onder blaadjes!
Ik weet nu dat een zweefvlieg niet kan steken.
Wat een hoop beestjes leven er in het water!
Beestjes bekijken in een loeppotje vind ik leuk!
Het kindje van een lieveheersbeestje ziet er wel heel eng uit!
Dit voorjaar mocht ik dit mede vormgeven via een naschoolse Natuurclub Kinkerbuurtschool. Tien weken lang, anderhalf uur per keer, behandelden we steeds een ander thema uit de natuur. We speurden naar stadsvogels zoals de iconische Blauwe Reiger en deden mee aan de Nationale Bijentelling. Gelukkig was het Vondelpark vlakbij, wat een schat aan natuurinformatie herbergt. Van de 40.000 soorten in Nederland zijn er 10.000 in Amsterdam. We vingen waterbeestjes, determineerden ze en zochten naar dierensporen zoals de eitjes van wantsen onder bladeren. Kinderen uit groep 3/4/5 knutselden ook graag. We vulden bloemenpersjes met bloemen en bladeren om er later gelamineerde boekenleggers van te maken. De natuur tegen het licht gehouden, ontdekten ze bewust kleur en vorm.
Combiwel Junior vindt dat ieder kind zijn talent moet ontdekken. Ze bieden gevarieerde activiteiten aan om alle kinderen kennis te laten maken met verschillende disciplines, zodat ze ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ecokids is de trotse samenwerkingspartner in het aanbieden van deze programma’s waarin kinderen ontdekken dat natuur overal is.
Verf maken van bloemen en bieten
Wat was het een mooi avontuur om voor het eerst een natuurclub te begeleiden: Natuurclub de Pijp. Het was bijzonder om te zien hoe dit groepje zeer verschillende kinderen zich ontwikkelde gedurende het voorjaar. Allemaal kropen ze op hun eigen manier uit hun schulp. Dit werd duidelijk tijdens de les over kleur, waar we verf maakten van bloemblaadjes en rode bieten om vlaggen te beschilderen. De kinderen werkten samen en hielpen elkaar, zelfs tijdens het watergevecht met natte sponzen aan het einde van de dag. Een trotse vlaggenoptocht verliet het park, vol enthousiasme en met stralende ogen.
Sarphatisoep uit de Pijp
Een ander hoogtepunt was het maken van Sarphatisoep, echte soep met planten uit het park. Al speurend ontdekten de kinderen hoe grappig kleefkruid is en leerden ze dat eetbare planten naast een dode rat of met vogelpoep beter niet geplukt kunnen worden. Hun enthousiasme en betrokkenheid waren duidelijk zichtbaar aan hun rode wangen en glimmende ogen. Ze waren opmerkzamer dan ik ooit had kunnen zijn. We sloten de laatste dag van onze natuurclub in stijl af met een zelfgebouwd vuurtje op het schoolplein. Het was een uitdaging om vuur te maken met een firesteel, maar de kinderen genoten van het roosteren van marshmallows en popcorn. De ouders kwamen kijken en een van hen gaf een mooi compliment: “Ik zie hem zelden zo in zijn element.”
Wil je ook een natuurles boeken? Neem contact op met onze coördinator Sylvia Borg. Ze is te bereiken via mail s.borg@ecokids.nl of bel naar 020-4220943.