NIEUW! Expeditie10-les (groep 3/4/5) gratis via NME GIDS

Vanaf nu is de les ‘Expeditie 10’ gratis te boeken via de NME-gids. Ecokids ontwikkelde geïnspireerd door het radioprogramma Vroege Vogels deze les voor alle scholen in Amsterdam.

Wat is Expeditie 10?

Vroege Vogels startte de campagne Expeditie 10, om zoveel mogelijk leerlingen in het basisonderwijs kennis laten maken met dieren en planten in de buurt. Want hoe meer je weet van natuur, hoe groter de kans dat je er om geeft en deze wil beschermen! 

Beluister hier het radiofragment waarin Ecokids op stap gaat met de Ichtusschool uit Amsterdam.

Ga met je klas op expeditie!

In deze les kijken we met een speciale afvinkkaart van Expeditie 10 welke soorten we van deze tien kunnen vinden. Natuurlijk kijken we ook naar alle andere soorten die niet op deze lijst staan. Ook leren de kinderen dat je soorten kunt herkennen aan kenmerken, dat we soorten indelen in hoofdgroepen in het dieren- en plantenrijk en bovenal laten we de kinderen vooral verwonderen over de soorten die hún omgeving leven.

Kerndoelen:
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen

Scholen in Amsterdam kunnen gratis de Expeditie 10 les voor de groepen 3, 4 en 5 boeken via de NME Gids.
Is de school buiten Amsterdam? Neem contact met ons op. Samen kijken we wat er mogelijk is!

Lees meer over Expeditie10 op de website van Vroege Vogels.

Ecokids-les Expeditie10 zondag 25 februari bij Vroege Vogels

Radioreporters van Vroege Vogels aan het werk bij de buitenles van een basisschool in Amsterdam

Deze week hadden de kinderen van de Ichtusschool in Amsterdam de primeur: zij deden mee met de allerleerste Expeditie 10 les. Dit werd vastgelegd door reporters van Vroege Vogels, en zondag 25 februari waren zij in de uitzending te horen.

Beluister hier het radiofragment om mee te maken hoe deze les ging, en hoeveel soorten de kinderen van het lijstje van Expeditie10 hebben kunnen afvinken. Dit is een lijstje van tien soorten, waaronder de koolmees, de brandnetel, de mol en de eik, die elke basisschoolleerling volgens Vroege Vogels zou moeten kennen. Vanaf 25 februari kunnen scholen in Amsterdam deze gratis les voor de groepen 3, 4 en 5 reserveren. Scholen buiten Amsterdam kunnen met ons contact opnemen.

Lees meer over expeditie10 op de website van Vroege Vogels, luister hier de uitzending terug.

Waarom is Expeditie 10 bedacht?

Liefde voor natuur kan niet vroeg genoeg beginnen. Daarom start Vroege Vogels de campagne Expeditie 10. Het doel: zoveel mogelijk leerlingen in het basisonderwijs kennis laten maken met dieren en planten die bij dicht in de buurt leven. Want hoe meer je weet van natuur, hoe groter de kans dat je er om geeft en deze wil beschermen! Lees verder.

Philip Breitenstein: nieuwe secretaris Ecokids

Graag stellen wij onze nieuwe secretaris Philip Breitenstein aan jullie voor.

‘Eén van de grote uitdagingen vandaag de dag is om meer in contact te staan met een gezonde fysieke leefomgeving. Het wordt steeds belangrijker om lokaal je voedsel te kopen, niet je spijkerbroek uit verre oorden te laten komen en niet elke vakantie te vliegen. Het is ook belangrijk dat kinderen in een stadse omgeving kennis hebben van hun omgeving en wat dit zo uniek en eigen maakt; de natuur!

Op dit moment werk ik als medewerker extern beleid bij Natuurmonumenten in Noord-Holland en draag ik in die functie bij aan een natuurrijker Noord-Holland. Daarnaast heb ik een bestuurlijke functie bij de NGO Sounds of Change. Vanuit deze functies wil ik met veel plezier en enthousiasme bijdragen aan de doelen van Ecokids. 

Op naar een stad waar elk kind weet wat een zomereik, een roodborstje, een vlinderstruik en een meerkoet is!’

Ecokids excursie: fascinerende wereld die vogeltrek

Twee keer per jaar organiseren we een excursie, noem het een teamuitje. Een Ecokids-docent neemt ons mee en deelt zijn of haar specifieke kennis. Op 17 november 2023 ontving Cathy Wiersema, bevlogen vogelaar, ons op de IJmeerdijk aan het strand in Almere en nam ons daarna mee naar de uitzichtheuvel van de Oostvaardersplassen. 

Cathy Wiersma: ‘Naar vogels luisteren doe ik al heel lang. Het is toch prachtig om te luisteren naar een zingende merel in je tuin op een warme zomeravond? Ik herinner me nog het gezang van heel veel veldleeuweriken, als stipjes zingend hoog in de blauwe lucht boven de weilanden en het vele gekwaak van kikkers in de sloten. Helaas is het veel stiller in de weilanden geworden. Dat is ook te lezen in de Vogelatlas Amsterdam waarvan ik één van de vogeltellers ben. Voor zingende veldleeuweriken ga ik nu naar de weilanden vlakbij Holysloot, naar een biologische boer die weidevogels beschermd en waar het waterpeil nog hoog staat. Hierdoor kunnen kievit en grutto voldoende voedsel vinden.’

Trektelpost aan de IJmeerdijk 

Op de trektelpost bewonderden we overvliegende vogels en beluisterden we hun karakteristieke trekroepjes. Vogeltellers gebruiken eerder hun oren dan hun ogen.

‘Mijn collega natuurdocenten heb ik op vogelexcursie uitgenodigd voor de vogeltrek. Duizenden spreeuwen, ganzen en zangvogels vliegen elk najaar vanuit het noorden naar het zuiden. De aantallen trekvogels zijn te vinden op Trektellen.nl. Daarna zijn we naar de Oostvaardersplassen gegaan. We hadden geluk op de heuvel bij het Jan van den Boschpad. Opeens vlogen een paar honderd ganzen op. Het teken dat de zeearenden actief zijn. Iedereen zag de “vliegende deuren”. De grote verrassing was de vos, die langs de waterkant aan het struinen was,’ zegt Cathy.

Emilie Zandvliet: ‘De excursies van Ecokids zijn een unieke kans om met elkaar onder deskundige begeleiding – dankjewel Cathy! – meer te weten te komen over een specifieke natuuractiviteit. De vogeltrek en de jaarlijkse vogeltelling zijn echt interessant. Ik vond het weer een top uitje!’

 

Sylvia Borg: ‘De vogeltrek-excursie van 17 november was weer zeer geslaagd! We hadden heel mooi weer, veel trekvogels gezien en toen we naar de Oostvaardersplassen gingen spotten we ook zeearenden en een vos!’

Wie is Ecokids-docent, Cathy Wiersma?

Tijdens natuurwandelingen voor Ecokids vindt Cathy het leuk om kinderen vogels te laten zien. Vooral als ze bij een school is die “De Weidevogel“ heet. Ook kleuters kijken omhoog naar gierende gierzwaluwen door de straten, midden in Amsterdam. Naast haar werk als docent Natuureducatie voor Ecokids is Cathy tijdens het broedseizoen werkzaam als vogelaar bij ecologisch adviesbureau van der Goes en Groot. 

Tip voor scholen: doe mee aan de tuinvogeltelling!

Cathy: ‘Weet je wat ook erg leuk is om samen met kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 te doen? Meedoen aan de jaarlijkse nationale tuinvogeltelling eind januari. Dit is mijn tip voor scholen. Maak eenvoudig gebruik van het telformulier (PDF) van de vogelbescherming. Neem je leerlingen een halfuurtje naar buiten en ga vogels tellen!’ 

Interesse?

Lijkt het je interessant om als docent Natuureducatie aan de slag te gaan via Ecokids? Of wil je als vrijwilliger, samen met onze vakdocenten, kinderen verbinden met de natuur? Neem voor meer informatie contact op met onze coördinator Sylvia Borg via s.borg@ecokids.nl.

Stichting Ecokids is een netwerkorganisatie van zelfstandige vakdocenten Natuur en Duurzaamheid. Wij verzorgen (buiten-) lessen en activiteiten voor Amsterdamse kinderen op de basisschool, brede school of bso. Kinderen verbinden met de natuur vinden wij belangrijk. Onze natuurlessen vormen de basis voor een gezonde leefstijl en duurzaam gedrag. Plezier, beleving en buiten-zijn staan voorop!

Natuurervaring in beeld

In deze update nemen Angela van Maurik, Charlotte Heine en Cathy Wiersema ons mee naar buiten. Waar zet werken en leren in de natuur toe aan? Bij het ene kind zie je dat de angst voor kleine diertjes wordt overwonnen, de ander wordt heel creatief en maakt een kunstwerk en weer een ander kan zich echt lekker vrij bewegen en komt er heerlijke energie los.

Angst overwinnen

Angela van Maurik verzorgt namens Ecokids als natuurdocent de naschoolse natuurclub Breed-Uit gegeven voor basisscholen het Wespennest, de Capelle en de Buikslotermeerschool in Noord. De scholen en kinderen zijn zo enthousiast dat er 3 natuurclubs in de week zijn. Met de natuurclub gaan kinderen wekelijks op stap in hun eigen buurt op zoek naar onder andere vogels, kleine beestjes en eetbare planten, maken hutten en kunstwerken van verzamelden natuurspullen. Op stap met schepnet en bakken om waterdiertjes te vangen en bekijken: zoveel soorten! Ook uilenballen pluizen is altijd weer verrassend. Op zoek naar botjes en schedels van muizen.

Maar soms moet er eerst iets worden overwonnen. Dit meisjes wilde NOOIT een beestje op haar hand en eigenlijk sowieso liever geen vieze handen krijgen.. totdat ze na een aantal weken haar angst kwijt raakte en helemaal vol van beestjes raakte! De rest van de middag wilde ze steeds in de aarde wroeten, dood hout wat al aan het verpulveren was verder uit elkaar pluizen om te zoeken of er diertjes in zaten! Wat een winst!

Waar: natuurclub Breed-Uit, Amsterdam Noord, Wat: naschoolse natuurclub, Wanneer: mei-juli 2023, Wie: Angela van Maurik

Kunst en natuur komen samen in bloemenschilderij 

In Amsterdam Zuidoost deed Charlotte Heine naschoolse natuurclubs bij basisschool Holendrecht  en Samenspel (zuidoost). Samen door het hoge groen op weg naar het water van de Riethoek. ‘Juf, denk je dat we een kikker gaan vangen? En ja hoor, een echte salamander, bootsmannetjes en een posthoornslakje. ‘Je kan echt veel vangen met een schepnetje’.

Met basisschool Klein Amsterdam verzamelden de kinderen bloemen tijdens de lenteles. Het was al een tijdje heel droog en er leek weinig kleur, maar de kinderen vonden toch veel van groot naar klein en in allerlei kleuren

Waar: Basisscholen Holendrecht, Samenspel en Klein Amsterdam, Amsterdam Zuidoost en Noord, Wat: naschoolse natuurclub, les in de schoolomgeving, Wanneer: mei 2023 Wie: Charlotte Heine

Dooie poes

Soms zijn er ook andere ervaringen in de natuur, zoals de ervaring dat we op een middag een dood dier zagen.

‘Juf kom snel, er ligt hier een dooie poes.’
‘Wat zou er gebeurd zijn?
‘Z’n oogbollen zijn eruit.’
‘Ik zag een hond lopen, dat is vast de moordenaar.’
‘Ik vind het vies, maar ook heel zielig’.
‘Het stinkt een beetje.’ 

Waar: Basisschool Azalea, Amsterdam Noord, Wat: lenteles, Wanneer: juni 2023 Wie: Charlotte Heine

Fladderen net als vlinders

Tijdens de lentesafari met basisschool Azalea in Amsterdam Noord leren de kinderen over rupsen en vlinders. Ze leven zich in als rups: de rupsen hebben heel veel gegeten en ze zijn veranderd in coconnetjes. Ze liggen heel stil, heel rustig. Sommige zijn langwerpig , andere meer rond en opgerold.

Vervolgens konden de kinderen zich uitleven als vlinders. De kleuters vladderen als vlindertjes tussen de gele bloemen . Heel veel verschillende soorten vlinders. Heerlijk bewegen in de natuur (foto fladderende kleuters).

Waar: Basisschool Azalea, Amsterdam Noord, Wat: les in de schoolomgeving, Wanneer: juni 2023 Wie: Cathy Wiersema

Wil je ook een natuurles boeken?

Neem contact op met onze coördinator Sylvia Borg. Ze is te bereiken via mail s.borg@ecokids.nl of bel naar 020-4220943.

Ecokids: Natuuravonturen voor Amsterdamse basisschoolkinderen

Stichting Ecokids heeft reden tot grote trots met de indrukwekkende resultaten van hun natuuronderwijsprogramma in Amsterdam. Een blik op de cijfers onthult het succes van schooljaar 2022-2023:

  • 500 natuurlessen in schoolomgeving: Een totaal van 12.500 kinderen heeft de kans gekregen om de natuur in hun eigen omgeving te ontdekken dankzij deze lessen.
  • 32 naschoolse natuurclubs: Met een bereik van 350 kinderen hebben deze natuurclubs iedere keer weer 10-15 kinderen meegenomen op avontuur in de natuur.
  • 1140 uur invallessen op schooltuinen: Een stevige ondersteuning voor het schooltuinteam van de gemeente Amsterdam, waarbij 760 kinderen maar liefst 25 lessen hebben gehad in hun eigen schooltuintje.
  • 65 uur natuurles op basisscholen in Amsterdam en Lelystad: Een speciaal leerkrachtvervangend onderwijsprogramma dat 60 kinderen de kans gaf om 5-11 inspirerende natuurlessen te volgen!

Stichting Ecokids verzorgt natuuronderwijs voor basisscholen in Amsterdam, zowel onder als na schooltijd. Onder schooltijd hebben wij een aanbod van lessen in de schoolomgeving voor de groepen 1 t/m 5 die alle Amsterdamse basisscholen kosteloos kunnen reserveren via de NME-gids van de gemeente Amsterdam. Voor een passende invulling van de 5e schooldag staat ons aanbod op de website van Andersom Amsterdam

Trots op onze natuurdocenten!

Wat een geweldige studiedag hadden onze fantastische natuureducatiedocenten van Ecokids!

Er werd zoveel kennis en ervaring uitgewisseld. Natuurclubs werden besproken, er werden plannen gemaakt om met groep 3 naar buiten te gaan, en we hebben zelfs gepraat over wat te doen tijdens een hele 5e schooldag (geen gewone les, maar een hele dag vol avontuur!) We hebben ook gesproken over hoe we de veiligheid kunnen waarborgen wanneer kinderen te hoog in bomen willen klimmen. En wat een gave tip was dat, om rupsen mee te nemen naar de klas en de transformatie naar vlinders samen met de kinderen te beleven!

Het was een dag vol inspiratie, nieuwe ideeën en passie voor natuuronderwijs. We zijn trots op onze docenten en kijken uit naar alle geweldige avonturen die nog komen gaan! Volgend schooljaar plannen we natuurlijk weer een leuke excursie samen. Wordt het varen door Den Ilp of gaan we wandelen op het trekvogelpad in Diemen?

Sluit je aan bij Ecokids!

Nu er zoveel tekorten zijn in het onderwijs is er volop behoefte aan onze lessen. Ecokids is een netwerkorganisatie van zelfstandige vakdocenten Natuur en Duurzaamheid. Wij verzorgen (buiten-) lessen en activiteiten voor Amsterdamse kinderen op de basisschool, brede school of bso. Kinderen verbinden met de natuur vinden wij belangrijk. Onze natuurlessen vormen de basis voor een gezonde leefstijl en duurzaam gedrag. Plezier, beleving en buiten-zijn staan voorop!

Wil jij je ook aansluiten als vakdocent, bestuurslid of vrijwilliger bij Ecokids? Neem contact op met Sylvias.borg@ecokids.nl

Vacature bestuursleden Ecokids

Voor de stichting Ecokids zoeken wij twee enthousiaste bestuurders. Stichting Ecokids heeft als doel kinderen meer in contact te brengen met natuur dichtbij huis en doet dit door de organisatie en uitvoering van natuuractiviteiten voor kinderen, zowel onder- als na schooltijd. Dit vindt voornamelijk plaats in Amsterdam, maar er zijn ook activiteiten in Noord-Holland en Flevoland.

(meer…)